85 jarig bestaan IJssalon La Venezia

28-08-2018

De Lutte/Enschede - In 1933 vestigde zich in Enschede de Italiaanse familie Belfi uit het plaatsje Vodo di Cadore in de Dolomieten. Zij gingen in Nederland een nieuwe uitdaging aan en begonnen met de verkoop van ijs. Eerst werd er vanuit de werkplaats aan de Pyrmontstraat begonnen met zeven ijskarretjes.

ijssalon vooraanzicht

Door de goede kwaliteit en het goede resultaat werd de ijsfabriek als snel te klein en ging men naar een nieuw onderkomen aan de Binnenweg. Na de oorlog werd er aan de Lipperkerkstaat een pand gekocht en hier ging zoon Giovanni met zijn vrouw Valeria verder met het bereiden van het ambachtelijk ijs. Aangezien de familie Belfi in hun familie geen opvolging hadden werd in 1991 de zaak overgedaan aan de familie Gervink.

De traditie en het origineel Italiaanse recept moesten worden voorgezet, zo werd bij de overname bedongen. De familie Belfi heeft hun vakkennis en geheime recepten overgedragen aan de familie Gervink en hen de fijne kneepjes van het vak geleerd.

In 2000 werd er in het centrum van De Lutte een 2e ijssalon geopend, en ook hier wordt het ijs weer op dezelfde traditionele wijze gedraaid. In 2004 kwam er door stadsrenovatie een einde aan het bestaan van La Venezia in Enschede, maar gelukkig kan men in De Lutte nog steeds genieten van het ambachtelijke ijs. Sinds 1933, dat betekent dus dat La Venezia dit jaar 85 jaar bestaat, een lange traditie waarbij kwaliteit altijd wordt nagestreefd.

Lipperkerkstraat La Venezia ijs

La Venezia aan de Lipperkerkstraat in Enschede

Dit is natuurlijk een reden voor een klein feestje, daarom vinden in het weekend van 7-8-9 september verschillende festiviteiten plaats vinden om alle gasten te bedanken voor hun jarenlange trouwe klandizie. Op vrijdagmiddag is er een pino pinguino party voor de jongste ijsfans, er is een springkussen, pino de pinguïn komt op bezoek en er zijn verschillende kinderactiveiteiten. Op de zaterdag middag zijn er allerlei proeverijen van verschillende Italiaanse lekkernijen. Elza de ijsprinses is aanwezig voor een meet & Greet en Mario de Pizza bakker, zal pizza’s bakken om u te laten proeven. Op zondag zijn de ijsjes ouderwets geprijsd en betaald men voor een bol ijs de gehele dag slechts € 0,85. Om 18.00 uur is er ter afsluiting van alle festiviteiten een jubileum verloting, waarbij er verschillende 'lekkere' prijzen kunnen worden gewonnen.

Delen: Facebook LinkedIn Twitter