Energiecoöperatie 'Deluttewint' heeft maar één doel: "We zijn vóór De Lutte!"
De Lutte - Het duurde even, maar De Lutte heeft haar eigen lokale energiecoöperatie. Over de doelstelling van ‘Deluttewint’ zijn voorzitter Arend Jan Vleming en bestuurder Thomas Heinsohn glashelder: "Onze coöperatie is er vóór De Lutte. Dus als er windturbines in ons dorp komen te staan, willen we dat de helft van de opbrengst bij de Luttenaren terecht komt".
vlnr: voorzitter Arend Jan Vleming, Wilco Nijhuis, Maartje Visschedijk, Thomas Heinsohn
De oprichting van Energiecoöperatie ‘Deluttewint’ vloeit voort uit de vergevorderde plannen voor de bouw van vier windturbines in het buitengebied van De Lutte, tegen de Duitse grens aan. Een project waarbij lokaal eigendom een eis is van de provincie. Door mee te doen in de vorm van een coöperatie worden de inwoners van De Lutte in staat gesteld financieel te profiteren van de turbines.
‘Beter van worden’
Voorzitter Vleming benadrukt dat de coöperatie zich nadrukkelijk niet bezighoudt met de vraag of er wel of geen windturbines moeten komen te staan: "Wij zijn vóór De Lutte. En volgens ons kan daar echt niemand op tegen zijn." Hij wordt daarin bijgevallen door Maartje Visschedijk, het jongste lid van de werkgroep die de afgelopen maanden bezig is geweest met de oprichting van een lokale energiecoöperatie: "Waar het mij vooral om gaat, is dat áls er windmolens komen wij daar als dorp ook beter van worden".
Wilco Nijhuis, eveneens lid van deze werkgroep, is het daar roerend mee eens. Vanaf de zijlijn toekijken hoe de plannen uitgevoerd gaan worden, was voor hem geen optie: "We moeten juist samen toewerken naar een oplossing die voor ons dorp interessant is". In gesprekken met lokale ondernemers is volgens Vleming en Heinsohn ook positief gereageerd op het initiatief tot oprichting van ‘Deluttewint’.
Korting op stroomprijs
Nu de coöperatie een feit is, kan het bestuur aan de slag met de volgende stappen die gezet moeten worden. Vleming hoopt dat er eind 2024 (of anders begin 2025) meer duidelijkheid kan worden gegeven over de wijze waarop de opbrengsten van het windpark ten goede kunnen komen aan de inwoners van De Lutte. Een korting op de stroomprijs voor de leden van de coöperatie is volgens Thomas Heinsohn financieel niet de meest interessante optie. In plaats daarvan wordt nu gekeken of de leden van ‘Deluttewint’ een tegemoetkoming kunnen krijgen in hun energiekosten. Een ander scenario is de realisatie van een fonds, dat duurzame investeringen van lokale verenigingen met een financiële bijdrage ondersteunt. Maar ook andere, maatschappelijk waardevolle initiatieven kunnen zo gerealiseerd worden.
"Vijftig procent van de opbrengst is voor ons", verzekert de voorzitter. "Niet alle centen gaan dus naar Prowind. Als bestuur komen wij met een aantal voorstellen, maar uiteindelijk beslissen de leden wat er met ‘ons’ geld gebeurt. De turbines staan er morgen niet. Dat wordt nog een lang traject. Los van eventuele juridische procedures heb je te maken met een aanbesteding en de feitelijke bouwwerkzaamheden. Dat proces duurt nog wel enkele jaren".
Steentje bijdragen
Naast de verdere invulling van het lokaal eigendom en de wijze waarop de opbrengsten worden uitgekeerd, is de pas opgerichte coöperatie op zoek naar extra vrijwilligers. Op diverse gebieden (o.a. techniek, crowdfunding, communicatie, financiën) is behoefte aan enthousiaste dorpsbewoners die een steentje bij willen dragen aan het verder ontwikkelen van ‘Deluttewint’. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mail te versturen naar info@deluttewint.nl.