6.6┬║C

Toerisme

Dorp De LutteDe HellehondKerk van De LutteVlag van De Lutte

Inwoners

NieuwsAlgemeen't LuutkeDorpshoesVacatures

Gemeente Losser de komende jaren aan de slag met circulariteit

Losser/De Lutte - De komende jaren wil de gemeente Losser zich nog actiever inzetten om een kringloopmaatschappij te worden: de transitie naar een circulaire economie. Het college vraagt de raad om hierover in 2024 beleid vast te stellen. Dit beleid beschrijft wat de gemeente belangrijk vindt bij het circulair maken van haar eigen organisatie, én hoe ze ondernemers en inwoners wil helpen bij het maken van de omslag.

 

Ons economische systeem is vooral lineair; grondstoffen worden uit de natuur gehaald, waarna er producten van gemaakt worden. Deze worden tijdelijk gebruikt en daarna weggegooid. Omdat afval vaak gestort of verbrand wordt, gaan grondstoffen voorgoed verloren. Omdat de aarde de hoeveelheid grondstoffen niet zo snel kan aanvullen als dat de mens ze uit de grond haalt, ontstaat er een probleem: grondstoffenschaarste.

Om dit probleem op te lossen moeten we over naar een circulaire economie. Een circulaire economie is een systeem waarin producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk worden gebruikt, hergebruikt, gerepareerd en gerecycled. Dit zorgt er voor dat de grondstoffen niet te snel op raken. Ook kunnen we zo de impact op het milieu verminderen. Een circulaire economie bevordert duurzaamheid, vermindert afval, stimuleert lokale werkgelegenheid, en zorgt voor minder afhankelijkheid van grondstoffen van ver buiten de regio.

Het Rijk heeft hiervoor doelen opgesteld voor 2030 en 2050, met als einddoel 100% circulair in 2050. De gemeente experimenteert al met circulariteit in projecten, maar dit is niet genoeg om de doelen te halen. Hoe de gemeente Losser verder met het thema aan de slag wil staat beschreven in een beleidsvoorstel. Bij het schrijven heeft de gemeente onder andere inwoners en ondernemers bevraagd: waar moet de gemeente jullie bij helpen om zelf circulair te handelen? Dat is meegenomen in het beleid.

Dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd, de omslag duurt jaren. Wanneer de raad positief stemt over het voorgestelde beleid, kan de gemeente het komende jaar aan de slag om een concreet actieprogramma te maken voor de jaren daarna, tot 2030. Hierin worden projecten opgenomen die bijdragen aan het doel van het beleidsstuk.

De gemeente heeft al een aantal circulaire initiatieven, bijvoorbeeld repaircafe’s, maar wil meer ondernemers en inwoners meenemen in deze transitie door hen te informeren, te inspireren en te faciliteren om ook mee te doen met de kringloopeconomie. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van wasbare luiers, tegengaan van voedselverspilling, en helpen bij het opzetten van lokale initiatieven. Ook de gemeente zelf moet aan de slag. Onder andere met de manier van inkopen, gebiedsontwikkeling, en het inrichten en onderhouden van de openbare ruimte.

Dit artikel delen via

Ander nieuws

Potgrondactie Sint Plechelmus Harmonie

Maandag 04 Maart 2024

Gemeente Losser stelt profielschets op voor nieuwe burgemeester

Vrijdag 01 Maart 2024

Toeristenbelasting gemeente Losser in top 5

Woensdag 28 Februari 2024

Paaswandeling op 1 april De Lutte

Zaterdag 24 Februari 2024

Uitdunnen houtwal Molenveldpad De Lutte

Donderdag 22 Februari 2024

Sportieve Boerenmarkt Losser 24 februari

Vrijdag 16 Februari 2024

Jan Engels geïnstalleerd als wethouder van gemeente Losser

Maandag 12 Februari 2024

Optochtroute van carnaval De Lutte gewijzigd

Donderdag 01 Februari 2024

Orde van Verdienste De Lutte voor Jeroen ter Braak

Zondag 28 Januari 2024

Seniorenbelangenbehartiging door KBO afdeling De Lutte

Donderdag 25 Januari 2024

Wil jij samen muziek maken met andere dorpsgenoten? Doe mee met Project X!

Woensdag 24 Januari 2024