17.6ÂșC

Toerisme

Dorp De LutteDe HellehondKerk van De LutteVlag van De Lutte

Inwoners

NieuwsAlgemeen't LuutkeDorpshoes Erve BoerrigterVacaturesLinks

Het Lutterzand zindert van verwachtingsvolle boekenliefhebbers

De Lutte - Op zaterdag 14 en zondag 15 mei zindert het natuurgebied het Lutterzand van de verwachtingsvolle boekenliefhebbers die schrijvers ontmoeten.

Foto door Cyril Wermers

Lutterzand Literair is een tweedaags festival dat literatuur, natuur en erfgoed combineert met muziek, poëzie, verhalenvertellers en locatietheater. De auteurs zitten in bijzondere (erfgoed) locaties verdeeld over het natuurgebied en gaan in gesprek met de festivalgangers. De bezoekers rouleren en worden, als zij wandelend door de natuur van de ene locatie naar de andere gaan, verrast door optredens. Op zondagmiddag 15 mei is de tweede editie van De Landelijke Leesclub Dag. Die door bedenker en artistiek leider Dorine Holman wordt georganiseerd in samenwerking met bibliotheken en Taalhuizen uit de wijde omgeving, Boekhandel Broekhuis met zes filialen in Overijssel en Gelderland en diverse gemeentes.

In 2021 kon het festival niet doorgaan vanwege Covid-19 en het geplande weekend in januari 2022 moest ook geannuleerd worden. Gelukkig kon de organisatie achter Lutterzand Literair in overleg met deelnemende schrijvers en organisaties het festival verschuiven naar 14 en 15 mei. Holman is opgelucht: “Toen we de bezoekers die al kaarten hadden gekocht voor januari 2022 moesten meldden dat we niet door mochten gaan, kreeg ik veel hartverwarmende reacties. Dat steunde ons in de overtuiging om dit jaar tóch nog een editie van Lutterzand Literair te organiseren. Gelukkig kregen we van alle partijen die bij het festival betrokken zijn alle medewerking en hebben we nu dus een editie die voor een groot gedeelte buiten plaatsvindt. Al hebben we natuurlijk maatregelen getroffen voor als het onverhoopt miezert of koud is.”   

“De opzet van Lutterzand Literair blijft hetzelfde als bij de vorige edities: interactieve optredens van schrijvers, gecombineerd met wandelen door de natuur van het Lutterzand met onderweg optredens van andere uitvoerende kunstenaars. Dit jaar met het Twentse thema ‘noaberschap’. Met de vraag of het zorgen voor elkaar, of juist het gebrek daaraan, terugkomt in de boeken van de auteurs die optreden. Want noaberschap is voor iedereen herkenbaar. Of je nu de Twentse term gebruikt, het Friese ‘mienskip’ of gewoon ‘een beetje naar elkaar om kijkt.” 

“Gelukkig zie ik veel bezoekers ook dit jaar weer terugkomen. Maar er komen ook veel nieuwe mensen. Mede vanwege de programmering, waar ik best trots op ben. Op zaterdag komen Fokke Obbema, Manon Uphoff, Sholeh Rezazadeh en Romke van de Kaa. Stuk voor stuk auteurs die hun sporen in de literaire en non-fictiewereld hebben verdiend. En natuurlijk vinden de finales van de schrijfwedstijd in samenwerking met de TC Tubantia plaats, met als jury Josha Zwaan, Theo Hakkert en Marjon Kok.”

“Op zondagmorgen gaan de journalisten en auteurs Barbara van Beukering, Floor Milikowski en de vorige rijksbouwmeester Floris Alkemade met elkaar in gesprek over ‘noaberschap’ in Nederland. Wat we als samenleving moeten doen of laten om ons land een veilig thuis voor iedereen te laten zijn. Op zondagmiddag tijdens De Landelijke Leesclub Dag gaan Teun Toebes, Lale Gül, Emily Kocken, Philip Dröge, Mariska Reijmerink & Afeef Al Doubosh en Said El Hadj met lezers in gesprek over hun boeken in relatie tot noaberschap. Ik ben benieuwd hoe die gesprekken verlopen!”

Kaarten voor 14 en 15 mei zijn verkrijgbaar op www.lutterzandliterair.nl. Een dagkaart voor zaterdag is € 35, voor het zondagochtendprogramma betaal je € 17,50 en een passe-partout is slechts € 47,50. De kaarten voor De Landelijke Leesclub Dag zijn € 25. Alle type kaarten zijn inclusief catering. Natuurlijk is er gelegenheid om boeken te laten signeren door de aanwezige schrijvers. Het zomers BBQ-buffet op 14 mei, dat aan de Dinkel bij Erve Beverborg plaatsvindt, is € 30.

Dit artikel delen via

Ander nieuws

Bekerduel gewonnen door meisjes A1 Lutheria

Dinsdag 17 Mei 2022

Gouden gemeentespeld voor Ellen Visschedijk-ten Veldhuis

Donderdag 12 Mei 2022

Eerste Hulp Bij Ondernemen De Lutte van start

Zondag 08 Mei 2022

Vijfenzeventig jaar trouw aan Plechelmus Harmonie

Zaterdag 30 April 2022

Meisjes A2 Lutheria kampioen

Dinsdag 26 April 2022

Play along concert Sint Plechelmus Harmonie: wie doet er mee?

Woensdag 20 April 2022

Jong Nederland De Lutte houdt oud-ijzeractie

Dinsdag 19 April 2022

SV De Lutte houdt bloemenactie op vrijdag 22 en zaterdag 23 april 2022

Dinsdag 19 April 2022

Jan Kortman ontvangt paaskaars in De Lutte

Zondag 17 April 2022

Dorpslab De Lutte presenteert voortgang in dorpshoes

Vrijdag 15 April 2022