13.9ÂșC

Toerisme

Dorp De LutteDe HellehondKerk van De LutteVlag van De Lutte

Inwoners

NieuwsAlgemeen't LuutkeDorpshoesVacatures

Jubilarissen bij 200-jarig Plechelmuskoor De Lutte

De Lutte – Bij de tenoren van het Plechelmuskoor De  Lutte werden afgelopen zondag Gerard Vrijkotte en Gerard Kortman onderscheiden met de gouden speld voor maar liefst 100 jaar gezamenlijke koorzang. Bij de dames ontving alt Ria Vloothuis de onderscheiding in zilver voor 25 jaar koorzang.

vlnr: Gerard Vrijkotte, Ria Vloothuis en Gerard Kortman

Zondag was het feest voor de koorzang in het algemeen. Jaarlijkse vieren de kerkkoren hun Sint Caeciliafeest. Sint Caecilia is de patroonheilige van de kerkmuziek. Het eremetaal met oorkonde voor de Luttenaren werd toegekend door de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging.

Het koor werd in de Plechelmuskerk, na een mooie viering met prachtige gezangen, met als opening natuurlijk het Caecilia-lied verder het Magnificat anima mea van Thomas Tallis, het Grieks Alleluia en het Santa van Tors Ass, toegesproken door pastor Ingrid Schraven. Immers viert het Plechelmuskoor De Lutte dit jaar haar 200-jarig bestaan. In de kerkschuur in de buurt van Erve Boerrigter werd voor het eerst in 1807 een viering gehouden. Vanaf 1823 werd er voor het eerst gezongen door een Lutter mannenkoor in de kerkschuur, immers is de eerste kerk in De Lutte in 1831 gebouwd. Hoewel aan deze tijdsaanduiding geen officiële documentatie ten grondslag ligt, werd in het jaar 1998 door het toenmalige koorbestuur met de voorzitter van het kerkbestuur besloten dat met een reis naar Rome het 175-jarig jubileum van het zangkoor werd gevierd.

Het Lutter zangkoor op zangreisje in 1933 met links kapelaan Miltenburg

De dames en heren van het Lutter koor staan al sinds 1992 onder leiding van dirigent Raymond Breukers uit Losser. Hoewel er weinig nieuwe aanwas is en de gemiddelde leeftijd van de koorleden behoorlijk stijgt, weet de dirigent met het Plechelmuskoor alle vieringen (nagenoeg alle zondagen) luister bij te zetten. En dat gebeurt zeer verdienstelijk. Voorts werkt het koor mee aan vele bijzondere vieringen, zoals daar zijn: de carnavalsmis, de dialectvieringen, het oogstdankfeest aldan niet op een boerenlocatie, de adventstocht, het Plechelmusfeest met processie en de onlangs zeer druk bezochte oktoberfestviering. Het kerkbestuur betoonde haar dankbaarheid door alle koorleden en dirigent een presentje te overhandigen. Vastbesloten om nog jaren door te gaan voor kerkmuziek en –gezang werd aan het eind van de viering het ‘Lang zullen ze leven’ gezongen door alle kerkbezoekers met de koorleden.

In café/zalencentrum De Vereeniging werden de leden gehuldigd door het bestuur van het Plechelmuskoor. De feestochtend werd na het ontbijt voortgezet met enkele aan het koor toegeschreven mooie liederen door Miriam Bekke.

Dit artikel delen via

Ander nieuws

Jeugdkamperen in gemeente Losser

Dinsdag 18 Juni 2024

Startersleningen gemeente Losser in trek

Vrijdag 14 Juni 2024

Kroniek van een dorpshart: historisch beeld dorpskern De Lutte

Dinsdag 11 Juni 2024

Kinderen uit De Lutte houden actie voor Voedselbank

Dinsdag 11 Juni 2024

Eindelijk biljart in de woonkamer van De Lutte

Zaterdag 08 Juni 2024

8 juni duurzame energiemarkt gemeente Losser

Donderdag 30 Mei 2024

Ooievaarsfietstocht in kerkdorp Losser op zaterdag 8 juni

Dinsdag 28 Mei 2024

Zondag 9 juni: De Lutter Voorjaarstocht.

Maandag 27 Mei 2024

25 jaar Erve Boerrigter en 40 jaar Stichting Gemeenschapswerk

Woensdag 22 Mei 2024

50 Exclusieve sportwagens toeren door De Lutte op 2 juni

Woensdag 22 Mei 2024

Streekproductenroutes rondom Beuningen

Woensdag 15 Mei 2024