Jubilarissen bij brandweergroep De Lutte

16-05-2018

Op maandagavond 14 mei zijn twee vrijwilligers van Brandweer Twente in het zonnetje gezet. In de kazerne van De Lutte werden de vrijwilligers Vincent Nijhuis en René Vrijkotte op de jaarlijkse korpsavond door burgemeester Cia Kroon gehuldigd.

Brandweer 1

“Een korpsavond is een mooi moment om onze mensen nog eens extra te laten zien hoe trots we op hen zijn”, aldus Frank Olde Riekerink, kazernecoördinator van De Lutte, die de aanwezigen toesprak. De brandweergroep De Lutte bestond per 31/12/2017 uit totaal 16 personen, 1 bevelvoerder, 14 manschappen en 1 gaspakdrager. (De gaspakdrager verricht werkzaamheden op het gebied van ongeval bestrijding gevaarlijke stoffen.) Het totale aantal uitrukken in de periode maart 2017 april 2018 betrof 43. Eén keer kon men niet uitrukken omdat de bevelvoerder niet beschikbaar was op dat moment.   

Eed of belofte

Alle vrijwilligers van De Lutte legden de eed of belofte af. Het is gebruikelijk dat ambtsdragers met een verantwoordelijke baan de eed of belofte afleggen. In Twente zijn 29 brandweergroepen waar dit gedaan wordt. 

Brandweer 3

Afscheid

Tijdens deze avond werd tevens officieel afscheid van Martin Hermelink genomen, die bijna 11 jaar in dienst is geweest als vrijwilliger bij Brandweer Twente. Vanwege zijn verhuizing naar Denekamp en de 24 uur paraatheid, die zijn huidige werk met zich mee brengt, kan hij zich niet meer inzetten voor de brandweer.

Burgemeester Cia Kroon

In haar toespraak roemde burgemeester Cia Kroon de vrijwilligers van de brandweer De Lutte. Ze was een aantal weken geleden getuige bij een oefenavond van de Lutter brandweer en kreeg de rol van verkeersslachtoffer. Ze zei hierover onder andere het volgende: “Het was een heel leerzame avond waarin we ook wat informeel konden kennismaken. Ik heb gezien dat jullie van vele markten thuis zijn. Koelbloedig en stressbestendig gaan jullie te werk. Technisch is het behoorlijk ingewikkeld. En fysiek zwaar heb ik mogen ervaren toen ik zelf met de schaar een deur moest afknippen. Ook psychologisch hebben jullie veel impact. Dankzij de oefening heb ik gemerkt hoe jullie slachtoffers begeleiden. Dat luistert nauw. Je wilt iemand rustig houden, verder letsel voorkomen, maar ook de ernst van de situatie niet bagatelliseren. Ik heb veel respect voor de wijze waarop jullie werken, dat had ik al maar is nu voor mij concreet en levend geworden.”

Brandweer 2

Personeelskrapte

Er is een personeelskrapte bij de groep De Lutte. Gelukkig is er nu een tweede bevelvoerder en voert de brandweer Twente campagne om meer vrijwilligers bij de brandweer te krijgen in onder andere De Lutte.

foto's: hallolosser.nl

Delen: Facebook LinkedIn Twitter