23.3ÂșC

Toerisme

Dorp De LutteDe HellehondKerk van De LutteVlag van De Lutte

Inwoners

NieuwsAlgemeen't LuutkeDorpshoesVacatures

Kroniek van een dorpshart: historisch beeld dorpskern De Lutte

De Lutte - De dorpskern van De Lutte ging het afgelopen jaar helemaal op de schop. De ingrijpende herinrichting en vernieuwing was voor een aantal dorpsbewoners aanleiding om de geschiedenis vast te leggen van de gebouwen, hun functies en bewoners. Samen waren én zijn deze beeld- en sfeerbepalend voor het centrum van het dorp.

vlnr: Harry Nijhuis, burgemeester Kok, Stephan Scheper, Tonnie Bekke en Jos Senger,                   overhandiging voor de nieuwe dorpspomp

De verhalen gaan ongeveer terug tot het midden van de jaren veertig van de vorige eeuw, zo rond het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn gebundeld in een boekje en uitgebracht onder de naam “Kroniek van een dorpshart, hoe De Lutte een nieuw centrum kreeg”. De uitgave geeft een mooi tijdsbeeld van de ontwikkeling van de dorpskern. Hoe de schaarse bebouwing van school, kerk en kroeg zich in pakweg 80 jaar gestaag uitbreidde en veranderde in de huidige vorm, functies en het gebruik.  Hoe ondernemers er neerstreken, er hun nering hadden, weer verdwenen of zich gingen richten op andere activiteiten. Maar ook de prominente aanwezigheid van de school, de kerk en hun historie staat opgetekend in het boekje.

De kroniek is samengesteld door de Luttenaren Tonnie Bekke, Jos Senger, Stephan Scheper en Harry Nijhuis. Zij hopen een boekje te hebben gemaakt dat hun dorpsgenoten waardevol vinden om te bewaren. Het eerste exemplaar is overhandigd aan burgemeester Gerrit-Jan Kok van de gemeente Losser. Kroniek van een dorpshart wordt in De Lutte van huis tot huis verspreid in aanloop naar het feestelijke programma rond de opening van het nieuwe dorpshart in het weekeinde van 22 en 23 juni aanstaande.

Dit artikel delen via

Ander nieuws

De Dree Marken pakken uit. Win een dinerbon

Vrijdag 12 Juli 2024

Jeroen Diepemaat nieuwe burgemeester gemeente Losser

Donderdag 11 Juli 2024

PROGRAMMA HELLEHONDSDAGEN

Woensdag 10 Juli 2024

Met het gras tussen je tenen luisteren naar akoestische muziek

Maandag 01 Juli 2024

De boergondische fietstocht is weer van start gegaan

Dinsdag 25 Juni 2024

Jeugdkamperen in gemeente Losser

Dinsdag 18 Juni 2024

Startersleningen gemeente Losser in trek

Vrijdag 14 Juni 2024

Kinderen uit De Lutte houden actie voor Voedselbank

Dinsdag 11 Juni 2024

Eindelijk biljart in de woonkamer van De Lutte

Zaterdag 08 Juni 2024

8 juni duurzame energiemarkt gemeente Losser

Donderdag 30 Mei 2024