Windmolens in De Lutte: gemeente VOOR provincie TEGEN

02-10-2018

Den Haag/Zwolle/Losser/De Lutte - Het bezoek van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken is door de gemeente Losser aangegrepen om te pleiten voor de bouw van een Duits-Nederlands windmolenpark bij De Lutte. Knops gaat onder meer over grensoverschrijdende samenwerking.

Windmolens

Het Losserse initiatief stuit vooralsnog op een provinciaal verbod om in Noordoost-Twente windmolens te plaatsen. De initiatiefnemers wijzen er op dat er aan de overzijde van de grens al windmolens staan, dus voor het beeld zou het weinig uitmaken. Het grensoverschrijdende energiepark moet door particuliere bedrijven ook op grond van Bad Bentheim worden ontwikkeld. 

Maar gedeputeerde Eddy van Hijum ziet dat plan niet zitten. "Op grond van de omgevingsvisie mag het niet. In bepaalde gebieden, bijvoorbeeld in de Kop van Overijssel en hier in Noordoost-Twente, vinden we de kwaliteit van het landschap belangrijker en is zichthinder door windmolens verboden." Wel wordt er binnenkort door Provinciale Staten over gesproken. 

Belemmeringen

Staatssecretaris Knops noemt het "een zaak tussen gemeente en provincie". Bovendien, zegt hij, zijn er belemmeringen door Europese wetgeving die het moeilijk maken voor Duitsland en Nederland om samen te werken op het gebied van energieopwekking. Wel probeert Knops dat te verbeteren. "Ik zie veel wil om iets samen te doen."

Delen: Facebook LinkedIn Twitter